Brand in je bedrijf voorkomen of beperken

Brand in je bedrijf kan ontzettend veel impact hebben. Ook al ben je goed verzekerd, een brand kan grote gevolgen hebben. Een deel van de bedrijven gaat zelfs failliet na een brand. En dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om brand te voorkomen. En zelfs als er toch brand uitbreekt, kun je de schade soms beperken. Ook al is brand niet het leukste onderwerp waar je je als ondernemer mee bezig kunt houden, het is toch erg belangrijk. In deze blog geven we je 4 tips om een start te maken met de brandveiligheid van je bedrijf. 

Brandmeldsystemen met goede accu’s

Een brandmeldsysteem is een goede manier om je vluchttijd te verlengen in geval van brand. Want hoe eerder je de brand opmerkt, hoe langer je de tijd hebt om hier correct op te reageren. Investeer dus in een goed brandmeldsysteem voor de brandveiligheid van je bedrijf. Heb je dit al gedaan? Dan wil je natuurlijk wel dat het systeem altijd goed werkt, ook als de stroom uitvalt. Voorzie je brandmeldsysteem dus van een betrouwbare accu, zodat je er altijd op kunt rekenen dat het systeem werkt. Een accu specialist van Intercel kan je hierover adviseren als je hulp nodig hebt bij je keuze.

BHV’ers

BHV’ers zijn er onder andere voor opgeleid om goed om te gaan met brand. En dat kan heel handig zijn. De brandweer kan namelijk nooit direct ter plaatse zijn, en tot de brandweer is gearriveerd doen BHV’ers het werk. Zij hebben geleerd hoe je brand kunt beperken, een pand kunt evacueren en hoe je EHBO kunt verlenen. 

Communiceer maatregelen: apparaten uit en oud papier opruimen

Om brand te voorkomen is het belangrijk om maatregelen te nemen, en deze ook te communiceren met je personeel. Zo zijn bijvoorbeeld elektrische apparaten vaak de aanstichter van een brand. Maak je werknemers hiervan bewust en spoor ze aan om computers helemaal uit te zetten aan het einde van de werkdag. Ook moeten stekkers van apparaten die niet worden gebruikt uit het stopcontact worden gehaald en moeten brandbare materialen netjes worden opgeruimd. Blijft er een stapeltje oud papier liggen? Dat lijkt onschuldig, maar het kan hele erge gevolgen hebben. Als er eenmaal brand ontstaat, kan het vuur zich namelijk sneller verspreiden en het kan vluchtroutes belemmeren. 

Noodplan en vluchtroutes communiceren

Om je werknemers in veiligheid te kunnen brengen bij een brand, is het belangrijk dat zij precies weten hoe ze moeten handelen. Zorg er dus voor dat het noodplan en de vluchtroutes duidelijk worden gecommuniceerd en dat dit ook af en toe wordt geoefend.