Als je denkt aan ontwikkelingen binnen de autobranche, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan dat ze bezig zijn om de motoren zuiniger te maken en om veel vooruitgang te boeken bij
de elektrische auto’s. Aan de voorruiten wordt hierbij vaak niet aan gedacht, velen denken dat het alleen maar een laag glas is maar dat is het al lang niet meer.
Welke functies heeft een voorruit al?
De voorruit is gemaakt van gelaagd glas, hierbij zijn twee lagen glas met een laagje PVB-folie er tussen aan elkaar gesmolten wat ervoor zorgt dat het glas niet in duizend stukjes uit elkaar valt wanneer deze kapot gaat. Ook is hierdoor, en door de vorm, de voorruit een belangrijk onderdeel geworden van de stijfheid van het carrosserie. Verder hebben veel voorruiten al een akoestische en klimaat beheersende functie, ook is er al een techniek waardoor water sneller van het glas afstroomt.
De HUD
De HUD komt ook steeds vaker voor in auto’s binnen het duurdere segment, maar is voor andere auto’s ook al jaren los te koop. HUD staat voor Head-Up Display, Dit is in principe een schermpje waarop er iets geprojecteerd wordt, het wordt voornamelijk gebruikt als navigatiedisplay maar ook de snelheid en aantal toeren kunnen erop aangegeven worden, hierdoor kunnen bestuurders hun ogen beter op de weg kunnen houden. Bij sommige auto’s binnen het duurdere segment worden deze HUDs steeds vaker standaard ingebouwd, hierbij worden gegevens op het raam geprojecteerd en heb je zelf veel invloed op hoe groot en hoe fel deze HUD is.
Augmented Reality
Augmented Reality is een andere toevoeging waar steeds meer met geëxperimenteerd wordt in voorruiten van auto’s. Augmented Reality betekent letterlijk Toegevoegde Realiteit, hierbij wordt er iets aan de werkelijkheid toegevoegd door een computer. AR wordt steeds vaker ook toegepast bij andere situaties, waaronder ook spellen. Denk bijvoorbeeld eens aan het populaire spel voor de smartphone, Pokémon Go. AR zorgt in tegenstelling van een gewoon HUD voor een extra informatielaag welke toegevoegd wordt aan de waarneming van de echte wereld. Met AR kan je bijvoorbeeld een hele functionele navigatie op de voorruit laten zien, waarbij er op echte situaties geanticipeerd kan worden en dat je ook letterlijk kan zien welke weg je in moet slaan. Het nadeel van deze ontwikkelingen is dat hierdoor de voorruiten een heel stuk duurder wordt, je zal het dus gaan voelen als je een voorruit moet vervangen.